Jak na moment uciec od konserwantów i barwników - czyli bardzo proste ciasto marchewkowe
Jakiś czas temu było wielkie BUM na zdrową żywność.
Zdrowy chleb, masło, zdrowe batony, chipsy, cukierki, ciasta... Można by wymieniać w nieskończoność. W zasadzie teraz na półce znajdziecie fit wersję WSZYSTKIEGO. Oczywiście my (miłośniczki niezdrowej żywności) z pogardą patrzyłyśmy na ludzi, którzy nagle chorowali na gluten i musieli go wyrzucić z diety. Dostawali uczulenia na chipsy i przerzucali się na te z buraków. Wykluczyli w ogóle chleb z diety, bo lepiej pogryzać sałatę. To są oczywiście skrajności, nie można przecież żywić się samą chemią.
Wyobraźcie sobie więc nasze miny jak usłyszałyśmy o fenomenie ciasta marchewkowego. Ciasto. I. Marchewka. NIEMOŻLIWE.
A JEDNAK
Czego potrzebujecie?
- 1 duża marchewka
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bułka tarta i masło do foremki
Od czego zacząć ciasto marchewkowe?
- Na samym początku obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce o małych oczkach.
- Następnym krokiem jest przesianie mąki i dodanie do niej proszku do pieczenia. Zawsze mieszam go z mąką przed połączeniem z jajkami, bo kiedyś zdarzyło mi się o nim po prostu zapomnieć.
- Teraz, ciągle miksując, wsypujcie powoli mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie olej i dalej miksujcie. Masa w tym momencie będzie bardzo zwarta i gęsta.
- W końcu przyszedł czas na gwóźdź programu czyli marchewkę. Wsypcie ją do utworzonej masy i miksujcie jeszcze chwilę.
- Foremkę, tzw. "tortownicę" nasmarujcie masłem i posypcie bułką tartą. Wylejcie do niej masę i wstawcie do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Ciasto marchewkowe pieczemy ok 45 minut (można sprawdzić, czy jest upieczone wbijając patyczek do
- Teraz nie pozostało nic innego jak wyciągnąć ciacho z piekarnika, ostudzić i cieszyć się pysznym, korzennym aromatem. Dodamy, że marchewki w ogóle w nim nie czuć.
Zakochałyśmy się w tym przysmaku i teraz chętnie przygotowujemy go do po południowej kawy :)
- Antykwariat Marzeń
bardzo lubię ciasta marchewkowe :) zdrowe i smaczne ;)
OdpowiedzUsuńrecenzjebynikaa.blogspot.com
I do tego bardzo szybkie w przygotowaniu :)
Usuńuwielbiamy ciasta marchewkowe! :)
OdpowiedzUsuńPolecam zastąpić mąkę pszenną na orkiszową :D
Wychodzi przepysznie! :)
Oo, w takim razie muszę spróbować zrobić go w takiej wersji, dzięki za radę :)
UsuńUwielbiam ciasto marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńMy również :)
UsuńOoo bardzo fajny przepis, muszę go na dniach wypróbować �� Chociaż jak pierwszy raz usłyszałam o cieście marchewkowym pomyślałam sobie coo oo ?!
OdpowiedzUsuń