Jak na moment uciec od konserwantów i barwników - czyli bardzo proste ciasto marchewkowe

Jakiś czas temu było wielkie BUM na zdrową żywność. 

Zdrowy chleb, masło, zdrowe batony, chipsy, cukierki, ciasta... Można by wymieniać w nieskończoność. W zasadzie teraz na półce znajdziecie fit wersję WSZYSTKIEGO. Oczywiście my (miłośniczki niezdrowej żywności) z pogardą patrzyłyśmy na ludzi, którzy nagle chorowali na gluten i musieli go wyrzucić z diety. Dostawali uczulenia na chipsy i przerzucali się na te z buraków. Wykluczyli w ogóle chleb z diety, bo lepiej pogryzać sałatę. To są oczywiście skrajności, nie można przecież żywić się samą chemią. 

Wyobraźcie sobie więc nasze miny jak usłyszałyśmy o fenomenie ciasta marchewkowego. Ciasto. I. Marchewka. NIEMOŻLIWE.


antykwariat marzeń


A JEDNAK


Po paru miesiącach przemogłyśmy się i podjęłyśmy próbę wykonania tego ciacha. Możemy teraz zapewnić, że jest po prostu PRZEPYSZNE.
marchewka
Czego potrzebujecie?

  • 1 duża marchewka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bułka tarta i masło do foremki

Od czego zacząć ciasto marchewkowe?

  • Na samym początku obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce o małych oczkach.
    antykwariat marzeń
  • Przygotujcie sobie pozostałe składniki oraz miskę i mikser. Najpierw wbijcie do miski 3 jajka i dosypcie przyprawy korzennej. Potem zacznijcie ubijać jajka i dodawać stopniowo cukier. Masa powinna zrobić się puszysta. 
  • Następnym krokiem jest przesianie mąki i dodanie do niej proszku do pieczenia. Zawsze mieszam go z mąką przed połączeniem z jajkami, bo kiedyś zdarzyło mi się o nim po prostu zapomnieć. 
  • Teraz, ciągle miksując, wsypujcie powoli mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie olej i dalej miksujcie. Masa w tym momencie będzie bardzo zwarta i gęsta. 
  • W końcu przyszedł czas na gwóźdź programu czyli marchewkę. Wsypcie ją do utworzonej masy i miksujcie jeszcze chwilę.
  • Foremkę, tzw. "tortownicę" nasmarujcie masłem i posypcie bułką tartą. Wylejcie do niej masę i wstawcie do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Ciasto marchewkowe pieczemy ok 45 minut (można sprawdzić, czy jest upieczone wbijając patyczek do
    środka. Suchy oznacza, że można wyciągać). 
  • Teraz nie pozostało nic innego jak wyciągnąć ciacho z piekarnika, ostudzić i cieszyć się pysznym, korzennym aromatem. Dodamy, że marchewki w ogóle w nim nie czuć. 
antykwariat marzeń zdrowe ciasto marchewkowe


Zakochałyśmy się w tym przysmaku i teraz chętnie przygotowujemy go do po południowej kawy :)

- Antykwariat Marzeń

7 komentarzy:

  1. bardzo lubię ciasta marchewkowe :) zdrowe i smaczne ;)

    recenzjebynikaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiamy ciasta marchewkowe! :)
    Polecam zastąpić mąkę pszenną na orkiszową :D
    Wychodzi przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oo, w takim razie muszę spróbować zrobić go w takiej wersji, dzięki za radę :)

      Usuń
  3. Uwielbiam ciasto marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo bardzo fajny przepis, muszę go na dniach wypróbować �� Chociaż jak pierwszy raz usłyszałam o cieście marchewkowym pomyślałam sobie coo oo ?!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Antykwariat Marzeń , Blogger