Przepis na pyszną domową chałwę

Przepis na domową chałwę, bez konserwantów i szkodliwych składników - pyszności na talerzu! 

Od lat uwielbiamy smak chałwy. Kosztowałyśmy już tego przysmaku produkowanego przez różnorakich producentów, zaczynając od tych z najniższej półki, kończąc na prawdziwej tureckiej. Od jakiegoś czasu zaczęłyśmy czytać etykiety i to co tam zobaczyłyśmy nas przeraziło. W składzie można było znaleźć przede wszystkim: syrop glukozowo - fruktozowy, olej palmowy (częściowo lub całkowicie utwardzony), cukier, spulchniacze. Czy warto niszczyć sobie żołądek na chwilę słodkiego zapomnienia?
co potrzebujemy do zrobienia chałwy
składniki na domową chałwę

Postanowiłyśmy zebrać się w sobie i wytężyć niewielkie pokłady talentu kulinarnego i oto powstała ONA. Prawdziwa, domowa, prosta, nieziemsko pyszna, rozpływająca się w ustach i sprawiająca, że nigdy nie masz dość - CHAŁWA.

Składników jest bardzo niewiele, a co najważniejsze są one łatwo dostępne i w przystępnej cenie.

Potrzebujecie tylko:

sezam
ziarna sezamu
  • 200 g sezamu (półtorej szklanki)
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • opcjonalnie bakalie, kakao, laska wanilii
Oprócz tego przygotujcie:
  • młynek do kawy lub blender kielichowy
  • miseczki
  • patelnię
zmielony sezam
sezam
  1. Przygotowanie chałwy zaczęłyśmy od przełożenia składników do wygodnych miseczek. 
  2. Następnie nagrzałyśmy patelnię i wsypałyśmy na nią sezam. Przez chwilę go prażyłyśmy, aż uzyskał lekko złotawy kolor (mniej więcej 5 minut, czasami mieszając). Nie wolno trzymać go na patelni zbyt długo, ponieważ staje się gorzki i psuje smak całej chałwy.
  3. Po uprażeniu od razu przesypałyśmy sezam do chłodnej miseczki i dałyśmy go ostudzić. 
  4. W tym czasie odmierzyłyśmy odpowiednią ilość płynnego miodu.
  5. Następnie zmieliłyśmy w młynku do kawy uprażony sezam.

Pamiętajcie, by nie mielić go zbyt długo, ponieważ młynek się nagrzewa - przez co sezam może stać się gorzki pod wpływem nadmiernego ciepła.
miód, sezam
składniki na chałwę 
Kolejnym krokiem było połączenie zmielonego sezamu z miodem. W tym momencie możecie dodać również bakalie lub kakao i laskę wanilii. 

Uformowałyśmy prostokąty, które przełożyłyśmy na 2 godziny do lodówki, uprzednio przykrywając folią spożywczą.

Oto co nam wyszło:

prosta w przygotowaniu chałwa
domowa chałwa

Przepis na domową chałwę jest bardzo prosty i gwarantujemy, że zachwyci wasze podniebienia. Jest to zdrowa alternatywa dla sklepowych batonów. Trzeba uważać, bo na pewno jest bardzo kaloryczna, ale nie ma tutaj nic niezdrowego.
Smacznego!


- Antykwariat Marzeń

19 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe. Dzięki za post.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię chałwy ale super pomysł ;)
    oczywiście obserwuje
    Pozdrawiam Eva

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja babcia uwielbia chawę, może kiedyś zrobię jej niespodziankę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł na niespodziankę - przede wszystkim zdrowszy niż bombonierka ze sklepu :)

      Usuń
  4. Chyba sama jutro taką zrobię, wydaje się być przepyszna ~ scarletday

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię chałwę, przepis jest więc do wypróbowania ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wypróbować jeszcze z olejkiem waniliowym - również pyszne :)

      Usuń
  6. O jaki fajny przepis! Uwielbiamy halwe !

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja dawno chałwy nie jadłam. Przestałam po tym, jak prawie wszystkie był tłuste i okropne. Muszę spróbować! Marzy mi się taka pyszna, delikatna chałwa!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubie chałwę. Skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale bym zjadła taką chałwę. Chętnie obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O ludzie kocham chałwę 😋 szczerze to do głowy mi nie przyszło żeby zrobić ja samemu w domu. Więc spróbuję jej napewno pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Antykwariat Marzeń , Blogger