Przepis na pyszną domową chałwę
Przepis na domową chałwę, bez konserwantów i szkodliwych składników - pyszności na talerzu!
Od lat uwielbiamy smak chałwy. Kosztowałyśmy już tego przysmaku produkowanego przez różnorakich producentów, zaczynając od tych z najniższej półki, kończąc na prawdziwej tureckiej. Od jakiegoś czasu zaczęłyśmy czytać etykiety i to co tam zobaczyłyśmy nas przeraziło. W składzie można było znaleźć przede wszystkim: syrop glukozowo - fruktozowy, olej palmowy (częściowo lub całkowicie utwardzony), cukier, spulchniacze. Czy warto niszczyć sobie żołądek na chwilę słodkiego zapomnienia?składniki na domową chałwę |
Postanowiłyśmy zebrać się w sobie i wytężyć niewielkie pokłady talentu kulinarnego i oto powstała ONA. Prawdziwa, domowa, prosta, nieziemsko pyszna, rozpływająca się w ustach i sprawiająca, że nigdy nie masz dość - CHAŁWA.
Składników jest bardzo niewiele, a co najważniejsze są one łatwo dostępne i w przystępnej cenie.
Potrzebujecie tylko:
ziarna sezamu |
- 200 g sezamu (półtorej szklanki)
- 4 łyżki płynnego miodu
- opcjonalnie bakalie, kakao, laska wanilii
Oprócz tego przygotujcie:
- młynek do kawy lub blender kielichowy
- miseczki
- patelnię
sezam |
- Przygotowanie chałwy zaczęłyśmy od przełożenia składników do wygodnych miseczek.
- Następnie nagrzałyśmy patelnię i wsypałyśmy na nią sezam. Przez chwilę go prażyłyśmy, aż uzyskał lekko złotawy kolor (mniej więcej 5 minut, czasami mieszając). Nie wolno trzymać go na patelni zbyt długo, ponieważ staje się gorzki i psuje smak całej chałwy.
- Po uprażeniu od razu przesypałyśmy sezam do chłodnej miseczki i dałyśmy go ostudzić.
- W tym czasie odmierzyłyśmy odpowiednią ilość płynnego miodu.
- Następnie zmieliłyśmy w młynku do kawy uprażony sezam.
Pamiętajcie, by nie mielić go zbyt długo, ponieważ młynek się nagrzewa - przez co sezam może stać się gorzki pod wpływem nadmiernego ciepła.
składniki na chałwę |
Uformowałyśmy prostokąty, które przełożyłyśmy na 2 godziny do lodówki, uprzednio przykrywając folią spożywczą.
Oto co nam wyszło:
domowa chałwa |
Przepis na domową chałwę jest bardzo prosty i gwarantujemy, że zachwyci wasze podniebienia. Jest to zdrowa alternatywa dla sklepowych batonów. Trzeba uważać, bo na pewno jest bardzo kaloryczna, ale nie ma tutaj nic niezdrowego.
Smacznego!
- Antykwariat Marzeń
Bardzo ciekawe. Dzięki za post.
OdpowiedzUsuńI smaczne - zachęcamy do zrobienia :)
UsuńNie lubię chałwy ale super pomysł ;)
OdpowiedzUsuńoczywiście obserwuje
Pozdrawiam Eva
Tą na pewno polubisz :)
UsuńMoja babcia uwielbia chawę, może kiedyś zrobię jej niespodziankę:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na niespodziankę - przede wszystkim zdrowszy niż bombonierka ze sklepu :)
UsuńChyba sama jutro taką zrobię, wydaje się być przepyszna ~ scarletday
OdpowiedzUsuńNie zajmuje to dużo czasu, efekt jest super :)
UsuńLubię chałwę, przepis jest więc do wypróbowania ;-)
OdpowiedzUsuńMożna wypróbować jeszcze z olejkiem waniliowym - również pyszne :)
UsuńO jaki fajny przepis! Uwielbiamy halwe !
OdpowiedzUsuńMy też! :)
UsuńJak ja dawno chałwy nie jadłam. Przestałam po tym, jak prawie wszystkie był tłuste i okropne. Muszę spróbować! Marzy mi się taka pyszna, delikatna chałwa!
OdpowiedzUsuńBardzo lubie chałwę. Skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszymy :)
UsuńAle bym zjadła taką chałwę. Chętnie obserwuję:)
OdpowiedzUsuńKilka chwil i gotowe! Również obserwujemy :)
UsuńO ludzie kocham chałwę 😋 szczerze to do głowy mi nie przyszło żeby zrobić ja samemu w domu. Więc spróbuję jej napewno pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńSpróbuj, a nie pożałujesz :)
Usuń